ingritas hemsida

... intresse / musikMusik är en av mina stora inspirationskällor!

pat metheny

De som redan känner mig vet att min främsta musikinspiration är Pat Metheny. Jag "fann" honom via David Bowie's This is not America och gillade det annorlunda soundet i den låten. Soundet är typiskt Methenyiskt visade det sig och jag köpte albumet First Circle av Pat Metheny Group. Första låten på skivan är en marsch, det spelas falskt och i otakt. Snacka om min besvikelse och förvåning! Men resten av skivan är grym och jag har hört att detta album är hans mästerverk, enligt honom själv.

Hans sound känns influerat av brasiliansk musik och bossan har jag alltid varit förtjust i. Vidala är en av mina favoriter från detta album.

År 2005 blev det äntligen av att jag kunde gå på gruppens konsert, då de hade Europa-turne. Det blev två konserter det året, först i Köpenhamn och en månad senare i Paris. Paris är en av mina favoritstäder och det var en häftig upplevelse att få se dem där också. I Köpenhamn var konserten i en arena, akustiken kanske inte den bästa, men jag fick ståplats alldeles vid scenen och kunde nästan röra vid honom!

I Paris var det en konsertsal, med säkert plats för 15 000 personer. Det var sittplatser således. Som extranummer spelade de Minuano, eftersom publiken nynnade in dem med den låten, den är ju helt instrumental! Mestadels spelar de instrumentalt, men ibland samarbetar de med vokalister. Richard Bona är en av dem (han är basist också), som såklart också är en av mina favoriter.

Inte för att det har betydelse, men Pat Metheny är på dagen exakt tio år äldre än jag! Vi fyller år på samma dag, det kan jag tycka är speciellt.