ingritas hemsida

... webmaster / uppgift


Min slutuppgift i html-kod

Här redovisas diskussion kring min slutuppgift i kursen om kodningsspråk, där jag från början skapade grunderna till denna webbplats. Sidan är uppdaterad och uppdateras kontinuerligt för att anpassas efter hand som jag utvecklar mina kunskaper. Texten nedan är därför mest intressant om man vill fördjupas kring mitt dravel om hemsidans uppbyggnad!


Om kodning i synnerhet...

I arbetet med den här hemsidan som i princip är min första, var en spännande utmaning. Jag går denna kursen en gång till då jag inte hann slutföra den i fjol. Då tyckte jag det var enormt rörigt att ta in all information. Denna gången har jag hunnit läsa och öva något mera även om jag säkert kunde ha läst in så mycket mer, men underligt nog gick det mycket bättre denan gången att skriva kod.

Jag har igen lånat hem en hög med böcker om HTML, XML, CSS, tittat på föreläsningarna till om igen, och surfat runt en del på webben efter support. Webdesignskolan har varit till stor hjälp här bland andra. Det som jag tidigare tyckte var komplicerat var att förstå stilmallar, jag undvek det och gjorde allt i html-kod först. Vis av erfarenhet jobbade jag mer parallellt med CSS nu och insåg hur smidigt det faktiskt är. Vill man ändra layout, teckensitt, färger med mera så är det snabbt fixat med hjälp av mallen.

Det som ibland är svårt är när man inte vet vad vissa begrepp heter, som tex utrymmet mellan ramen och text, det blir svårt att leta upp hjälp. Det var väl det största hindret för mig då, som total novis. Numera lite mindre nybörjare...


Reflektioner kring slutuppgiften...

I del två av kursens uppgift, som också är slutuppgiften, skulle man lägga till sidor med javascript och XML.

Javascript är ett roligt och mångsidigt kodspråk, många effekter som kan adderas till hemsidan. Därför fick jag ju tvunget göra ett litet roligt stjärnströssel som följer musen, plockat från en av läroböckerna. Tyvärr fungerar det bara i Explorer (och i Safari i Mac), delvis därför har jag bara lagt den effekten i index-sidan. Jag har också lagt til len "bonussida" med länkar till referenser som jag gärna visar upp, där fick strösslet också vara med. I allmänhet är sådana effekter roliga men kan bli störande om det appliceras för mycket av. Tyvärr fungerade inte heller datum- och tidsangivelse så bra i alla läsarna (Firefox, Chrome, Safari) med undantag för Explorer i detta fall. jag valde istället en annan kod som enbart anger datum. Berodde problemet på att koderna hämtats från äldre kurslitteratur?

Bildgalleriet har jag också hämtat från nätet, varför uppfinna hjulet på nytt? Det finns ju en uppsjö sajter som tillhandahåller gratis kod för bildspel. Jag kunde inte få fram/tillbaka-pilarna att fungera även om kod anger att de länkar till dessa funktionerna... I kursmodulen tipsades också om tillägget Firebug i Firefox och den var bra vägledning att hitta fel i kod, innan jag till slut validerade koden via w3.org.

Formulärdelen har jag skrivit av från en av alla kodböckerna jag har här sidan om mig på skrivbordet. Webdesignskolan och Jonas Webresurs bland många andra sajter, har också varit till stor hjälp här för att förstå vad jag egentligen beställer konkret med javascript-koden.

Listningen av mina erfarenheter och yrkeshistorik som skulle skrivas i XML var mindre invecklat än vad jag trodde. En ganska ren och konkret kodningsprincip. Jag kan inse att det kan fungera bra som en enklare databas, man kan plocka ut de kategorier man vill tack vare de egendöpta kategoritaggarna. Dock hade jag gärna velat länka in logon eller sidhuvudet jag har på mina övriga sidor, men det gick inte så bra. Jag hittade i Dag Kihlmans bok "Programmering för Internet", kod för att göra detta, men det fungerade ändå inte i praktiken. Han påpekar där också, att XML inte är i första hand lämpat för bilder, länkar osv. Det var väl därför kod/lösningar för detta var svårhittat på nätet, med andra ord.

Premiär
Jag har nu producerat min allra första hemsida och trots sin relativt enkla layout och konstruktion är jag ändå rätt nöjd med formen jag lyckats kreera. Och har verkligen fått blodad tand. Det är en utmaning att få designen som man vill ha den. Men med kunskap, nyfikenhet och stor portion envishet finns det hur mycket som helst man kan tilföra hemsidor. Jag vill verkligen inte nöja mig med "att det inte går" som många webdesigners jag har råkat ut för verkar lösa problem med... Men koden utvecklas ständigt och i webdesignens barndom var det kanske lättare, eller det fanns inte så många lösningar då, att avfärda motgångar med trista kompromisser.

Som nybörjare får man ju också ibland ge upp och falla till föga för enklare lösningar. Men tro mig, man nöjer sig inte med det, man ältar vidare i problemlösandet, långt efter levererandet. För det mesta utvecklar man en väg att kringgå problemet, skapa en annan metod för att nå dit man vill. Och det är ju också så man lär sig och förbättras till en så småningom driven formgivare.

Det jag nu mest saknar är en funktion som avdelar orden snyggt och likadant i samtliga browsers, det är fortfarande webbens stora problem. Det är ju tyvärr så många olika skärmstorlekar, system och webläsare som ska koordineras.

Förr och nu
Jag skrev i mitt intro om att kodningen påminner om typografins metod en gång i tiden. Jag har upplevt det, har för längesedan praktiserat på ett sätteri och tyckte det verkade kosntigt att lägga in en "mystisk kod" i de datorer som då hade gul text på mörk skärmbakgrund (DOS-system?) som gav önskad form på text osv. Det var på den tiden man som formgivare skissade för hand en layout och lämnade maskinskriven text till sättaren. Därefter monterade man på ljusbord sätteriets silverutskrifter på pappersark, original, som sedan lämnades till tryckeri för att konverteras till plastfilm och därefter överföras till tryckplåt. Vilken omständig process det var!

Datorerna kom på allvar på åttiotalet och konkurrerade ut sätterierna. Reprodelen hos tryckerierna är snart också historia. DTP (Desktop Publishing) gjorde att "vemsomhelst" kunde göra sin egen broshyr, fortfarande ser man skräckexempel på amatörmässiga produktioner/utskick. Tack och lov har väl de flesta insett att det visserligen är lätt att göra det själv, men också bättre att låta andra göra jobbet. Precis som med hantverkare (i byggbranschen till exempel) så är det bättre att överlåta förtroendet till proffsen, det sparar tid och ger förhoppningsvis kundförtroende och vinst tillbaka.

Parallellen jag vill komma till är att hemsidor nu möter samma öde som sätterier/repro; vemsomhelst kan skapa sina sajter. Man behöver inte ens kunna kod... Jag har ingen utbildning i grafisk form eller typografi, jag har gått den långa praktiska vägen. Kanske denna utbildning var onödig då snart kodning inte längre behövs? Jag känner ett antal webbare som överhuvudtaget inte kodar alls i sitt yrke längre. Jag har som sagt jobbat i den grafiska branschen i snart tjugo år och har varit med om reprokamera, astralon och skärfilm (röd transparent plast som markerade färgyta). Inget jag använder idag, men är ändå glad att jag fått uppleva det. Likadant med att lära mig kodspråken, förmodligen är förståelsen större varför det fungerar som det gör om man vet hur grunden är uppbyggd.

Min ambition i min utbildning är att kunna och utveckals med skriptspråken, det estestiska har jag i mig redan, även om man aldrig kan stanna upp i formgivningen heller, vilket inte heller är ambitionen. Tack och lov möts numera dessa två även på webben. Men det tog ett antal år för dem, skönheten och odjuret (!), att mötas och samspela.